Genel Bilgiler

Kültür

Köyün popüler yiyecekleri Keşkek,Çörek,Pığtı Oklaç ekmegi El Ekmeği Tarhana Çorbası Yarma Çorbası Sütlü Şehriye Çorbası Cimcik Hamuru Fasülye Yemeği ve Güvecidir, bunların yanında Türkiye’de yoğun olarak bulunan kebap kültürünün çıkış noktası da burasıdır ve en lezzetli kebaplar burada yapılmaktadır. Her yıl ağustos ayının ilk haftası düzenlenen festivallerle ve şenliklerle köyün gelenekleri ve yiyecekleri yaşatılmaktadır.Fer fene geceleri Oyunlar Fıkralar Tekerlemeler Köy Dernegi aracılıgıyla yaşatılmaktadır.

Coğrafya

Çankırı iline 68 km, Ilgaz ilçesine 18 Kurşunlu ilçesine 18 Kastamonu iline 88 Ankara’ya 185 İzmir’e 786 ve İstanbul’a ise 439 kilometre uzaklıktadır.Ilgaz Kurşunlu ilçe sınırındadır.Ayrıca köyün ortasından Devrez çayı ve Samsun İstanbul karayolu geçmektedir. Köyün güneyinde Köroğlu dağları uzanmaktadır.Batı karadeniz bölgesinde bulunmaktadır ama tipi anadolu iklimidir Ayrıca koyümüzün denizden yüksekligi yani rakımı 930 dir.Köyümüzün toprakları alivyonlu verimli topraklardır. Köyümüz çevre köylere nazaran daha büyük bir köydür ve hane sayısı 550 civarındadır. Yazın nüfus 7000’nin üzerine çıkmaktadır. Kışın ise nüfus 50 100 kişi civarındadır.Arazi bakımındanda köyümüz çevre köylere bakıldığında en büyük arazilere sahiptir.Batısında Eskiahır köyü,Göllüce Kızılca köyleri Doğusunda Belören köyü Kuzeyinde Kavaklı,Bucurayeniceköy,Kızılibrik,Söğütçük köyleri Güneyinde Dikenli köyü Güneydoğusunda Şeyhyunus köyü Kuzeybatısında ise Ağılözü ve Sivricek köyleri bulunmaktadır.Ayrıca arazi olarak Kurşunlu ve Korgun ilçeleri ile de komşudur.

İklim

Köyün iklimi, Karasal iklimi ve batı karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. İkliminde yetişen sebze ve meyve türleri vardır. Yetişen sebzeler Fasulye Kabak Patates Domates Badem Kuru Fasulye Nohut Biber Ayçiceği Bakladır marul patates sogan tere maydonoz nane kekik bögürtlen mısır badem domates ayçiçegi bal kabagı kabak patlıcan biber . Meyveler ise Elma Armut Erik Ayva Kavun Karpuz Kiraz Vişne İğdiş Ahlat Aluç İğde Kuşburnu Ceviz üzüm kaysı şeftali kiren kızılcık dut. İklimden dolayı burada bulunan ağaç türleri pek fazla değildir ona rağmen bölgedeki meyve çeşitliliği göz kamaştırmaktadır.Dağlarında genellikle Meşe Aluç ahlat kayın ağaçları bulunur. Köyün içi ve ırmak kıyısında ise Kavak Selvi Söğüt ağaçlarıdır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2010 3.456
2000 2.214
1997 2.531
1990 1.563

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığın yanı sıra balıkçilik , köy ürünlerine dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2014- Ahmet Koca

2009 – Ahmet Koca

2004 – Ş. Kemal Kılıç

1999 – Hüseyin Erişen

1994 – İzzet Gür

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmamaktadır bu nedenle taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır ama kullanılmamaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. İnternet erişimi fiber optik kablolar aracılığı ile sağlanmaktadır.

Bu kaydı paylaş

Çörekçiler Köyü © 2024 All Rights Reserved